Skip to main content

Your Press Kit

  • This field is required!

XXXLutz historia

XXXLutz grundades av Gertrude Seifert 1945 i den Österrikiska staden Haag am Hausruck och började under namnet LUTZ tillverka och sälja traditionella hantverk i form av rustika trämöbler som handmålades i lantligt stuk.

Över tid utvecklades det lilla hantverksföretaget till ett möbelföretag och under 70-talet började sönerna Richard och Andreas Seifert jobba i företaget och jobbade mot en expansion. Richard Seifert började göra reklam i form av reklamblad, plakat och annonser. Han anställde mer personal och förde en mer offensiv prispolitik. Dessutom öppnades det första varuhuset 1975 i Marchtrenk. Detta följdes av ett nyöppnande i staden Wels, 1976 samt Attnang- Puchheim, -78. Företaget fick ett riktigt uppsving och nådde 1978 en omsättning på 114 miljoner schilling (8,26 milj. €), vilket var 8 gånger så mycket som 1970. 

1980 byggdes det första stora varuhuset.  Det var möbelvaruhuset i Sankt. Florian som ligger vid motorvägen i närheten av Linz. Med trendiga varor samt stora försäljningsytor, var varuhuset i St. Florian det första varuhuset som kunde konkurrera med de större företagen. 1980 uppnådde företaget med 180 anställda en omsättning på 200milj. schilling (14 Mio. €). Vidare varuhus öppnades i Wien, Graz, Innsbruck och 1978 flyttades huvudkontoret från Haag am Hausruck till Wels där fram till idag mer än 1 000 medarbetare jobbar inom XXXLutz-gruppen.

Möbelföretaget har fortsatt att expandera till nya orter och även länder vilket har präglat företagets stora framgång.

Expansionen över tid

  • 1990 gick XXXLutz Gruppen in på den tyska marknaden.
  • 2000 Tjeckien.
  • 2008 Ungern och Slovakien.
  • 2010-2017 Sverige och Schweiz
  • 2018-2019 Rumänien, Serbien
  • 2015 första e-handeln startade i Österrike och Tyskland.

Den lokala möbelbutiken har förvandlats till en av de största möbelhandlarna i världen med mer än 320 varuhus i de etablerade länderna. Strategin om expansion har präglats av framgångar när det gäller omsättning och intäkter och 2003 nådde XXXLutz Gruppen en marknadsledande ställning i Österrike.

XXXLutz pressadresslista

Vill du få våra aktuella pressmeddelanden och nyheter automatiskt via e-post? Registrera dig till vår pressutskickslista!

Newsletter Registration

Få pressmeddelanden från XXXLutz via e-post.


Please answer the following security question to avoid spam.


* Required fields must be filled out.