Skip to main content

Your Press Kit

  • This field is required!

XXXLutz firar 75 år!

XXXLutz firar 75 års jubileum
Från att vara ett litet möbelsnickeri i staden Haag am Hausruck utvecklades företaget till Österrikes största och till och med världens näst största möbelföretag.

1945 grundande Gertrude Seifert XXXLutz i den österrikiska staden Haag am Hausruck. Till en början hette företaget endast LUTZ. Det lilla hantverksföretaget utvecklades successivt till ett möbelföretag. På 70-talet började sönerna Richard och Andreas Seifert jobba inom företaget som därmed  expanderade.

XXXLutz entré in Wien 3.


1945 – handmålade rustika trämöbler

De följande åren utökande produktionen. Företaget Lutz producerade förutom konsthantverk också handmålade rustika trämöbler. Dessa tillverkades hos regionala snickare och målades enligt förlaga på ett anrikt, traditionellt sätt av anställda konstnärer.


1970 till 1990 – Sönerna Richard och Andreas Seifert började i företaget och expansionen var ett faktum
.
Året 1970 började den näst yngsta sonen, dr. Richard Seifert praktisera på sin mammas företag.  Ett år senare bestämde sig Richard tillsammans med sin yngre bror, magister dr. Andreas Seifert, att ta över företaget.  Richard Seifert började göra reklam i form av reklamblad, plakat och annonser. Han anställde mer personal och förde en mer offensiv prispolitik. Dessutom öppnades det första varuhuset 1975 i Marchtrenk. Detta följdes av ett nyöppnande i staden Wels, 1976 samt Attnang- Puchheim, -78. Företaget fick alltså ett riktigt uppsving och nådde 1978 en omsättning på 114 miljoner schilling (8,26 milj. €), vilket var 8 gånger så mycket som 1970.

1980 byggdes det första stora varuhuset.  Det var möbelvaruhuset i Sankt. Florian som ligger vid motorvägen i närheten av Linz. Med trendiga varor samt stora försäljningsytor, var varuhuset i St. Florian det första varuhuset som kunde konkurrera med de större företagen.  1980 uppnådde företaget med 180 anställda en omsättning på 200milj. schilling (14 Mio. €). Vidare varuhus öppnades i Wien, Graz, Innsbruck, …

1978 flyttades huvudkontoret från Haag am Hausruck till Wels där fram till idag mer än 1 000 medarbetare leder framtiden i XXXLutz gruppen.

1989 – Möbellågpriskedjan Möbelix bildades
1989 vågade Lutz ännu en gång att ta sig in på ny mark, som en möbellågpriskedja.

I St. Florian nära Linz öppnades det första Möbelix-SB-möbelvaruhuset och utvidgades genom sin framgång under de kommande åren över hela Österrike. Möbelix fanns antingen i samma byggnad som Lutz eller också på skilda platser. Trots låga priser och självavhämtning satsade Möbelix – till skillnad från andra lågprisvaruhus inklusive Ikea – på försäljningsrådgivning. Det vänliga kundbemötandet, trots låga priser, blev till ett framgångskoncept. Idag är Möbelix den överlägset största möbellågpriskedjan i Österrike.


1990 till 2000 – Vägen till marknadsledare i Österrike har gått genom ett ytterst noggrant prisledarskap
Lutz expanderade otroligt snabbt genom sitt absoluta prisledarskap och täckte förutom delstatshuvudstäderna även alla stora distriktshuvudstäder i Österrike och spred den nya Möbelix-linjen i Österrike och Tyskland. 1990 hade Lutz alltjämt 13 möbelvaruhus och 3 Möbelix-SB-varuhus i Österrike. År 2000 fanns det 36 Lutz-möbelvaruhus och 26 Möbelix-SB-varuhus. Gruppens omsättning steg under de 10 åren från 1990 till 2000 från 126 miljoner euro till 1,088 miljarder euro. Denna snabba tillväxt som slutligen belönades med ledarskapet på den österrikiska möbelmarknaden skedde på flera olika nivåer: Genom nybyggnation av Lutz möbelvaruhus i delstatshuvudstäderna som fortfarande saknats, genom den snabba expansionen av Möbelix-varuhus och genom företagsförvärv i hela Österrike. 1999 ändrades namnet på LUTZ i samband med nybyggnationen av Österrikes största möbelvaruhus i Brunn am Gebirge till XXXLUTZ. Sedan dess har XXXL-tillägget i namnet. Allt som görs hos XXXLutz ska vara större och bättre än konsumenten är van vid på möbelmarknaden. XXXL-service – XXXL-urval – XXXL-kundrådgivning osv…


Den tyska marknaden i fokus för Lutz gruppen
Parallellt med detta skedde inträdet på den tyska möbelmarknaden: 1 januari 1990 förvärvades företaget Möma i Braunschweig. Därefter följde ett stort antal företagsförvärv och nybyggnationer som slutligen gjorde Lutz gruppen till en av de tre största möbelhandlarna också i Tyskland. Strategin stämde helt. Tyskland är möbelvärldsmästare med de högsta utgifterna för möbler och interiörer per person och dessutom var möbelhandeln under lång tid väldigt regional där konkurrenterna visade ett lågt intresse för en områdestäckande tillväxt.


2000 till 2010 – Från marknadsledare i Österrike till en aktör i hela Europa
Det nya årtusendet inleddes med en skräll på den tyska möbelmarknaden. 1 januari 2000 förvärvade XXXLutz-gruppen de båda jättestora möbelvaruhusen Neubert i Würzburg och Hirschaid, båda med rekordstora försäljningsytor på nästan 60 000 m². Genom Neubert blev XXXLutz dessutom medlem i Begros-inköpsförening, världens största inköpsförening inom branschen. Därefter skedde flera ytterligare företagsövertaganden i Tyskland: Möbel Engelhardt i Haßfurt 2002, Siegle i Stuttgart 2003, Karstadt i München 2004, Bierstorfer i Heilbronn 2005 och nybyggnationer i Friedrichshafen 2002 och Nürnberg 2004.

2005 erövrades den tyska delstaten Baden-Württemberg i ett svep genom köpet av möbelvaruhusgruppen Mann-Mobilia. De sex jättestora möbelvaruhusen utökades redan under samma år med nyöppning av ytterligare ett möbelvaruhus i Eschborn nära Frankfurt. XXXLutz blev därmed till det första valet för företag med försäljningsintresse och det var nästintill självklart att företaget Hiendl med sina sex stora möbelvaruhus i Bayern år 2007 såldes till XXXLutz då företagsägaren året innan hade omkommit i en bilolycka. Samtidigt fortsatt investeringarna på den österrikiska huvudmarknaden och nätet med filialer utökades.


2002 – Mömax – trendmöbelvaruhuset grundades
Vad som saknades vid sidan av XXXLutz och Möbelix var ett modeinriktat lågprismöbelvaruhus liknande det globalt framgångsrika Ikea. År 2002 skapades den första prototypen av interiörmodevaruhuset ”Mömax” i Dornbirn. Ytterligare varuhus tillkom därefter kort efter varandra. Under slutet av 2008 fanns det redan 23 Mömax-varuhus i Österrike och Tyskland inom gruppen.


2007 – Expansionen i Östeuropa
Framgången för SB-marknaden i Budweis, som hade förvärvats i samband med förvärvet av Braunsberger möbelvaruhusgrupp, ledde till att konkreta aktiviteter inleddes också i dessa länder i början av 2007. I januari 2007 förvärvades fyra filialer från tidigare Europa-Möbel i Tjeckien och Slovakien och formerades under 2008 om till Möbelix. 2008 utökades med två SB-varuhus i Ungern. Från denna tidpunkt tog expansionen i CEE-länderna riktig fart.


2010 till 2020 – Expansion i totalt 13 europeiska länder och uppstart av 15 online-butiker
Starten av årtiondet präglades av att XXXLutz introducerades i Tjeckien och i Sverige. Dessutom tillkom övertagandet av Lesnina i Slovenien och Kroatien, därmed var man redan från början representerade landstäckande i dessa båda länder. 2012 följde marknadsintroduktionen av Mömax i Slovenien och under 2013 i Ungern. Efter att online-handeln redan tagit fart för Möbelix (2005) och Mömax (2009) utökades detta 2014 med den första XXXLutz online-butiken. 2015 skedde företagsförvärv av Zürbrüggen, Sonneborn och delägarskap av Möbel Mahler i Tyskland. Även marknadsintroduktionen i Bulgarien (AIKO) lyckades. Marknadsintroduktionen i Schweiz lyckades 2017 genom öppningen av XXXLutz i Rothrist. 2018 integrerades Poco i GIGA inköpsförening. I Kroatien och Rumänien öppnades även de första Mömax trendmöbelvaruhusen.

2019 var rekordåret i företagets historia: 22 Kika inredningsvaruhus togs över i Tjeckien, Slovakien, Ungern och Rumänien. Dessutom tillkom ett 50-procentigt delägarskap av Möbel Roller. Gruppens omsättning steg från 4,4 miljarder euro till 5,1 miljarder euro.


2020 – Med full fart in i det 75-åriga jubileumsåret

”Vi startar med full kraft XXXLutz jubileumsår och kommer framför allt att under 2020 bestämma marknadspriserna och fira vår 75-åriga existens tillsammans med hela Österrike”, säger Mag. Thomas Saliger, XXXLutz gruppens talesman.”

Dessutom är marknadsinträdet för Mömax i Polen och Schweiz nära förestående. De östeuropeiska KIKA inredningsvaruhusen kommer under året att döpas om till XXXLutz”, tillägger Thomas Saliger. Vidare planeras öppning av ytterligare 14 nya inredningsvaruhus samt utbyggnad av våra flaggskepps-varuhus i Lauterach och Eugendorf nära Salzburg.


XXXLutz har under sina 75 år växt stadigt och är idag med sin
a 320 möbelvaruhus i 12 länder världen näst största möbelhandlare.
XXXLutz företagsgrupp driver över 320 inredningsvaruhus i tolv europeiska länder (Österrike, Tyskland, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Slovakien, Kroatien, Rumänien, Bulgarien, Schweiz, Sverige och Serbien) och sysselsätter mer än 25 700 medarbetare. Med en årlig omsättning på 5,1 miljarder euro är XXXLutz gruppen den näst största möbelhandlaren i världen. Dessutom drivs 15 online-butiker redan i distributionskanalerna för XXXLutz, Möbelix och Mömax. Redan bestämd är marknadsintroduktionen av Mömax i Polen. Från om med februari är XXXLutz gruppen representerat i tretton europeiska länder. Mömax självt är för närvarande representerat i Österrike, Tyskland, Kroatien, Slovenien, Ungern, Rumänien och Bulgarien.


Förvärv av 20 Möbler Pfister varuhus samt de 3 inredningsvaruhusen Hubacher, Egger och Svoboda är avtalsenligt undertecknade och avslutade.
Principavtalet undertecknades i oktober 2019 och det slutliga förtydligandet av detaljerna och alla avtal har nu undertecknats.

XXXLutz pressadresslista

Vill du få våra aktuella pressmeddelanden och nyheter automatiskt via e-post? Registrera dig till vår pressutskickslista!

Newsletter Registration

Få pressmeddelanden från XXXLutz via e-post.


Please answer the following security question to avoid spam.


* Required fields must be filled out.